Ammatillinen koulutus muutoksessa. Mitkä ovat 4 keskeistä muutosta? 

Ammatillisen koulutuksen leikkaukset – Uhka osaamiselle Suomessa 

Vuosi 2025 tuo mukanaan merkittäviä haasteita ammatillisen koulutuksen kentällä, mikäli hallituksen suunnittelemat leikkaukset resurssien kohdentamisesta toteutuvat. Leikkauksista on jo ennakoitu laajoja seuraamuksia, joilla voi olla vakavia vaikutuksia nuorten osaamiseen ja sen seurauksena yritysten saada koulutettuja, ammattitaitoisia työntekijöitä. 

Osaamisen heikentyminen ja työmarkkinat

Kun ammatillista koulutusta supistetaan, se myös heikentää uusien työntekijöiden valmistautumista työmarkkinoille. Mikäli koulutusresurssit eivät riitä kattamaan alan tarpeita, on hyvin todennäköistä, että nuoret tulevat puutteellisilla taidoilla työharjoitteluun. Tämä taas luo painetta työpaikoilla kouluttaa opiskelijoita jo koulutuksen aikana entistä enemmän. Lisäksi nuoret ovat vähemmän koulutettuja aloittaessaan työuraansa opintojen jälkeen. Tämä ilmiö luo suoran koulutustarpeen yrityksissä, jotta voidaan saada uusia osaavia työntekijöitä.

Yritysten vastuu uuden työntekijän kouluttamisessa

Yritysten on sopeuduttava muuttuneeseen tilanteeseen ja investoitava yhä enemmän omiin sisäisiin koulutuksiinsa. Yritysten on kehitettävä tehokkaita koulutusohjelmia, jotta voidaan varmistua työntekijöiden osaamisen riittävyydestä. Mikäli yrityksillä ei ole riittäviä resursseja koulutukseen, syntyy riski osaajapulalle, joka voi vaikuttaa yrityksen kilpailukykyyn markkinoilla. Tällä tavoin yritysten investoinnit koulutukseen korvaavat julkisen koulutuksen puutteet. 

Työvoimahallintouudistus – rahoitus ja priorisointi

Samaan aikaan, kun koulutusresurssit supistuvat, työvoimahallintoa on tarkoitus uudistaa työllisyysalueiden ympärille. Tämä uudistus voi aiheuttaa muutoksia myös Rekry- ja Täsmä -koulutusrahoituksessa. Mikäli rahoitus vähenee, on odotettavissa, että työllisyysalueet joutuvat priorisoimaan tarjoamiaan palveluita. Tällöin palvelut saattavat keskittyä vain niihin työntekijäryhmiin, joilla on akuutein tarve työllistyä, esimerkiksi pitkäaikaistyöttömiin ja työnantajiin, jotka toimivat toimialoilla, joissa on suuri työvoimapula. 

Vaikutukset koulutusmahdollisuuksiin: Tämä priorisointi voi johtaa siihen, että muiden sektorien tarpeet jäävät huomiotta. Työttömät työnhakijat, jotka eivät koe saavansa tarvitsemiaan koulutusmahdollisuuksia, saattavat passivoitua kokonaan työnhaussa, mikä luonnostaan lisää työllistymisen haastetta. Yrityksille tämä tarkoittaa enenevissä määrin kasvavaa koulutustaakkaa, jotta he saavat osaavia työntekijöitä. 

Interaktiiviset koulutusmateriaalit ja digitaaliset oppimisympäristöt– ratkaisumallina

Yhtenä ratkaisuna edellä esitettyihin muutoksiin ovat interaktiiviset koulutusmateriaalit ja digitaaliset oppimisympäristöt, jotka tukevat yritysten sisäisiä koulutusohjelmia. Digitaalisten oppimisratkaisujen ja simulaatioiden avulla voidaan tukea ja nopeuttaa oppimisprosessia sekä opetella taitoja käytännönläheisesti. Investoinnit koulutus- ja perehdytysmateriaaleihin parantavat yritysten kilpailukykyä ja tukevat tulevaisuuden osaajatuotantoa. 

Yhteenveto: Investointi osaamiseen on pitkäaikainen strategia

Ammatillisen koulutuksen leikkausten seuraukset ovat laajat ja ne vaikuttavat syvälle työmarkkinoihin. Yritysten on hyvä etsiä keinoja kehittää omaa henkilöstöään, mikäli julkinen koulutussektori ei pysty tarjoamaan riittävää tukea osaamisen kehittämiseen. Hyvin suunnitellut, toimivat koulutusratkaisut ovat työnantajien etu, jolla lisätään työtekijöiden pitovoimaa ja työssä viihtymistä. Lisäksi toimivien koulutusratkaisujen avulla työtehtävistä muodostuu kestäviä ja kilpailukykyisiä sekä voimme paremmin vastata nykyisiin ja tuleviin osaajatarpeisiin. 

Case Team Juntunen 

Team Juntunen Oy on Rantsilassa toimiva monialainen yhtiö. Heillä on ollut turvetuotantoa ja turpeen kuljetusta liki 50 vuoden ajan. Turpeen noston ja koko toimialan alasajo aiheutti tarpeen muuttaa kuljetuksissa suoritealaa turpeenajosta raakapuun kuljetuksiin. 

Pääsimme toteuttamaan kuljettajakoulutuksen turveautonkuljettajasta puutavara-autonkuljettajaksi. Pääsimme toteuttamaan koulutuksen Ely –keskukselta haetun Täsmä koulutustuen tukemana. Ohessa video koulutuksen toteutuksesta, jossa mietteitä yrittäjältä sekä koulutukseen osallistuneilta henkilöiltä.

lisää blogista

Arto Kärkkäisen esittely

Smart Visionary Solutions Oy:n toimitusjohtaja, osaomistaja yrittäjä Hei,  Olen Arto Kärkkäinen, Smart Visionary Solutions Oy:n toimitusjohtaja, osaomistaja yrittäjä. Yrittäjäkokemusta on kertynyt kuljetusalalta vuodesta 1994 alkaen

Lue lisää >>